Pályázat

“Lesencéktől a Balatonig” kisrégiós bringatanya és halászati kultúrpihenő”

A lerövidült utazásokkal és a felgyorsult, intenzívebb élettempóval együtt megnőtt a koncentrált élményanyagot nyújtó programok iránti igény, ezen belül növekvő szerepet játszik a kultúra, a természettudatos életmód.
A Viva Natura Biztonságos Környezetért Alapítvány és a BG Pálinkaház Kft. alkotta konzorcium célja a “Lesencéktől a Balatonig” kisrégió turisztikai fejlesztése olyan szolgáltatásokkal, amelyek a szezonon túl is lehetővé teszik a turisták számára hazánk egyik legnépszerűbb és legismertebb desztinációjában a kikapcsolódást, az élménygazdag időtöltést.

A projekt megvalósulásával teljesen új turisztikai attrakció jön létre a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben, amely komplex, több elemet tartalmazó turisztikai fejlesztés:

1. Balatonederics és Uzsa között kerékpárút épül

Magyarország adottságai kiválóak a kerékpáros turizmus szempontjából: változatos, látványos táji értékekkel rendelkezik, egymáshoz viszonylagos közelségben, így hosszabb kerékpáros túrával több tájegységség is felfűzhető egy kirándulás útvonalára. Jelen projektben egy közel 14 km hosszú kerékpárút jön létre, ami rácsatlakozik a Balatoni Bringakörútra.

2. Kerékpáros pihenőhely és büfé Balatonedericsen

A kerékpáros turizmust kiszolgáló infrastruktúra fontos elemei a kerékpáros útvonalak mentén található pihenőhelyek, a településeken belül pedig a kerékpártárolók. A magyar kerékpáros útvonalak felszereltsége ilyen szempontból jelentős hiányosságokat mutat. A hiánypótló fejlesztés keretében a pihenőhelyen egy kerékpárszervizt, kerékpártárolót, orvosi szobát, pihenő és üzlethelyiséget alakítunk ki, továbbá az itt dolgozók számára iroda, raktár helyiség készül. A betérőknek lehetőségük lesz ruháikat kimosni, megszárítani, rendelkezésükre állnak női-férfi vizesblokkok és zuhanyozók. Különböző kiadványokból, térképekről, internetről informálódhatnak majd a túrázók a környékről. A BG Pálinkaház Kft. által működtetett büfé különböző italokkal, helyi ételekkel várja majd a vendégeit.

3. Balatoni Halászati Múzeum tanösvénnyel, élménytóval, valamint balatoni csónakázási lehetőséggel

A múzeum korszerű módon mutatja be hazánk legnagyobb tavának, a Balatonnak élővilágát, amelyhez párosul a kulturált pihenés, az ismeretszerzés, valamint a szabadidő minőségi eltöltése. Olyan kulturális élményt szeretnénk nyújtani az ide érkező turisták számára, amely megfelel a változó társadalmi igényeknek, interaktív felület segítségével a látogató aktív részese lehet a kiállításnak, a múzeumot kiszolgáló egyéb szolgáltatások pedig hozzájárulnak a tartalmas és változatos időtöltéshez.

Megvalósítás helyszíne: 8312 Balatonederics, Kossuth u. 72.