Kovácsoltvasból készült ötágú szigony, köpüs felerősítéssel. A négy ág egy darab vasból van kikovácsolva, az ötödiket pedig rákovácsolták. Az ágak vége kissé kifelé hajlik, tehát nem párhuzamosak. A szigony villa alakú vasszköz, amelynek az ágai végén levő horgok (szaka, szakáll, visszája) felnyársalják a ledöfött halat.
A szigonyt általában köpűsen, ritkábban makkosan (Balaton, Bodrogköz), nyelesen (Erdély) erősítik a nyélhez.
A magyar szigonyoknak néprajzi irodalmunk Herman Ottó nyomán öt formáját különbözteti meg:
- 1. Nyakló szigony, amelyet köves fenekű hegyi patakokban, főleg a székelyek használnak. Ennek ágai tompák, szakái alig vannak s inkább a hal összehúzására szolgál.
- 2. A tűző szigonyok ágai kandaláberszerűen keresztben állanak, s a Székelyföldön, a Szamosháton és Győr vidékén ismeretesek.
- 3. A szúró szigony egy vagy több hosszú ággal készül (Balaton, Duna, Tisza és mellékfolyói).
- 4. Az oldalt vágó szigony ágai oldalra görbülnek (Fertőtó).
- 5. A kerítő szigony ágai egysíkban vannak, de a szélső ágak hosszabbak (Tiszamente, Székelyföld).
A szigonyok között a fenti típusokon belül sok az egyéni, a falusi kovács, cigány készítette forma. A szigonyok formáit meghatározza a vizek járása, a halak tulajdonsága is
Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon,Laczkó Dezső Múzeum