BALATONI HALÁSZATI GYŰJTEMÉNY

Halászati Gyűjtemény

A balatoni halászati eszközöket bemutató gyűjtemény korszerű módon mutat be egy szeletet hazánk legnagyobb tavának, a Balatonnak az élővilágából, illetve a halászathoz használt eszközökből, mely bemutató hozzájárul a kulturált pihenéshez, az ismeretszerzéshez, valamint a szabadidő minőségi eltöltéséhez. Olyan kulturális élményt szeretnénk nyújtani az ide érkező turisták számára, amely megfelel a változó társadalmi igényeknek, interaktív felület segítségével a látogató aktív részese lehet a kiállításnak, a múzeumot kiszolgáló egyéb szolgáltatások pedig hozzájárulnak a tartalmas és változatos időtöltéshez.

A látogatók a 21. századi technikai eszközök segítségével tudják a tárlatot végignézni: a kihelyezett QR-kódok által az állandó kiállítás egyes tárgyaihoz kiegészítő információkat, érdekességeket érhetnek el a vendégek, melynek köszönhetően a kiállítás és a gyűjtemény többszintű, mélyebb megismerésére nyílik lehetőség – úgy, hogy a látogató maga dönti el, miről szeretne többet megtudni. A múzeum megtekintése ingyenes.

Élménytó

A múzeum épületének közvetlen szomszédságában egy 500 m2 vízfelületű tó került kialakításra. A tóban különféle Balatonban őshonos és halászati szempontból jelentős halfajok élnek, melyek etetése, gondozása interaktív jellegű, a látogatók bevonásával történik. A tó körül kiskorú gyermekek csak felnőtt hozzátartozó felügyeletével tartózkodhatnak!

Játszótér

Az épületek mellett a gyermekkel érkező számára építettünk egy játszóteret is. Itt olyan eszközöket helyezünk el, melyek formáikban illeszkednek a Balatoni Halászati Múzeum témájához. Ez a „Balatoni kecskekörmök legendája” tematikus játszótér, mely izgalmas eszközökkel várja a gyerekeket, pl. halacska-hintával, halász-lengőhálóval, mérleghintával és más játékokkal. A játszótéren kiskorú gyermekek csak felnőtt hozzátartozó felügyeletével tartózkodhatnak!
Főszezonban, illetve előre egyeztetett időpontokban (pl. csoportok számára) egyéb szervezett gyermekprogramjaink is elérhetőek:

  • halászháló dobás
  • játékos horgászat a tóban
  • haletetés
  • rajzolás
  • rejtvények, akasztófa játék, amőba játék stb.

Büfé

Balatonedericsen a Balatoni Halászati Múzeum épületében várjuk kedves vendégeinket! A büfében üdítőitalokat, szendvicseket, édességet stb. kínálunk. Egyes hétvégéken és rendezvényeinken helyben készülő magyaros ételek is fogyaszthatók. Egy kellemes kirándulás előtt vagy után térjen be hozzánk felfrissülni!

Balatoni hajókirándulás

A Balaton partjáról a vízminőség és a természetvédelem szempontjából egyaránt fontos vízparti nád, sás és gyepterületek egy jelentős része napjainkra eltűnt. A még meglévő, mozaikszerűen elhelyezkedő természetes vegetációjú területek felértékelődtek. Az így megmaradt nádast, annak növényzetét, élővilágát vizsgálhatják testközelből a látogatók, a 12 személyes elektromos kishajónk segítségével. Lehetőségük nyílik továbbá arra is, hogy együtt várják a kapást profi horgászokkal, akik bemutatják a felszerelésüket, praktikáikat. A balatoni hajókirándulást választó múzeumi látogatókat igény szerint kisbusszal szállítjuk le az elektromos kishajónkhoz, mivel a megvalósítás helyszíne nem közvetlenül a kikötő mellett fekszik.

Az autóval érkezőknek 23 férőhelyes parkoló áll rendelkezésére, melyből 2 mozgássérült vendégeink számára kijelölt.

Natura 2000 - Bringatanya by VNATURA