Pályázat

“Lesencéktől a Balatonig” kisrégiós bringatanya és halászati kultúrpihenő

A lerövidült utazásokkal és a felgyorsult, intenzívebb élettempóval együtt megnőtt a koncentrált élményanyagot nyújtó programok iránti igény, ezen belül növekvő szerepet játszik a sport, a kultúra és a természettudatos életmód.

A Viva Natura Biztonságos Környezetért Alapítvány által megvalósított pályázat célja a “Lesencéktől a Balatonig” elterülő kisrégió turisztikai fejlesztése olyan szolgáltatásokkal, amelyek a szezonon túl is lehetővé teszik a turisták számára hazánk egyik legnépszerűbb és legismertebb desztinációjában a kikapcsolódást, az élménygazdag időtöltést.

A projekt megvalósulásával teljesen új turisztikai attrakció jött létre a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben, amely komplex, több elemet tartalmazó turisztikai fejlesztés:

1. Balatonederics és Uzsa között kerékpárút épült

Magyarország adottságai kiválóak a kerékpáros turizmus szempontjából: változatos, látványos táji értékekkel rendelkezik, egymáshoz viszonylagos közelségben, így hosszabb kerékpáros túrával több tájegység is felfűzhető egy kirándulás útvonalára. Jelen projektben egy 14 km hosszú kerékpárút jött létre, ami rácsatlakozik a Balatoni Bringakörútra.

2. Kerékpáros pihenőhely és büfé Balatonedericsen

A kerékpáros turizmust kiszolgáló infrastruktúra fontos elemei a kerékpáros útvonalak mentén található pihenőhelyek, a településeken belül pedig a kerékpártárolók. A magyar kerékpáros útvonalak felszereltsége ilyen szempontból jelentős hiányosságokat mutat. A hiánypótló fejlesztés keretében a pihenőhelyen egy kerékpárszervizt, kerékpártárolót, orvosi szobát, pihenő és üzlethelyiséget alakítottunk ki, továbbá az itt dolgozók számára iroda, raktár stb. helyiségek készültek. A betérőknek lehetőségük van ruháikat kimosni, rendelkezésükre állnak női-férfi vizesblokkok és zuhanyozók. Az ingyenes wifi hálózat segítségével a honlapunkról és az internetről informálódhatnak a túrázók a környékről, a látnivalókról.

3. Balatoni Halászati Múzeum játszótérrel, élménytóval, valamint balatoni csónakázási lehetőséggel

A múzeum korszerű módon mutatja be hazánk legnagyobb tavának, a Balatonnak az élővilágát, amelyhez párosul a kulturált pihenés, az ismeretszerzés, valamint a szabadidő minőségi eltöltése. Olyan kulturális élményt szeretnénk nyújtani az ide érkező turisták számára, amely megfelel a változó társadalmi igényeknek, interaktív felület segítségével a látogató aktív részese lehet a kiállításnak, a múzeumot kiszolgáló egyéb szolgáltatások pedig hozzájárulnak a tartalmas és változatos időtöltéshez. A játszótéren és az épület melletti kertben kialakított tó partján a legkisebbektől a felnőttekig mindenki megtalálja a szórakozási, kikapcsolódási, pihenési lehetőséget. Az épületben működő büfé különböző italokkal és büféárukkal várja vendégeit. A létesítményhez 23 parkolóhely tartozik, melyeket vendégeink a főszezonban is ingyenesen vehetnek igénybe.

Megvalósítás helyszíne: 8312 Balatonederics, Kossuth u. 72.

Natura 2000 - Bringatanya by VNATURA